„ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ - УСРЦУ ПАЛИЛУЛЕ“
3.09.2014


Традиционалну манифестацију у култури „ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ 2014“, коју организује Градска општина Палилула-Ниш, ове године посвећена је  обележавању 100 година од почетка Првог светског рата и 70 година од ослобађања Ниша у Другом светском рату, очувању историјског и културног наслеђа српског народа и успомене на велику храброст српских војника за слободу отаџбине. Овим поводом, на Палилуској рампи и у Епископкој улици, осим учесника културно-уметничког програма, очекује се окупљање више хиљада Нишлија-Палилулаца и бројних гостију из других средина. Програм ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ 2014 дирекно ће преноси РТВ Белами.

На централној позорници, поред Палилулске пијаце, вечерас, у среду 3.09.2014. наступитиће финалисти манифестације КАРАОКЕ-ПАЛИЛУЛА фест, чланови КУД „Алија Јашаревић“, КУД „КОВИЉЕ“ Вукманово, ЛА КАМПАНЕЛА; ТРУБАЧИ, финалисти Гуче. Након церемоније свечаног отварања у 20:30 сати представиће се и Мешовити хор „Учитељска лира“, Црквено играчки ансамбл ''Бранко'', ВОКАЛНИ АНСАМБЛ „КОНСТАНТИН“, Етно група „Нишко Зоне“, Катарина Живковић, „Звезда Гранда и ПОП-РОК група „SO&SO.

На Палилулској пијаци, постављена је ИЗЛОЖБА рукотворина, уметничких предмета и Фестивал вина. На преко 50 штандова 30 је излагача; У 20:00 сати биће одржана и промоција Палилулских новина бр.5/6. У улици Епископској, одвијаће се програм под називом „Чика Жикин корнер“. Овај програм је осмислио  Живорад Исаковић - познатији као ЖИКА ЧОКАЛИЈА, нишка музичка легенда, боем са Палилуле,
 
Од пратећих манифестација протеклог викенда организаоване су ПАЛИЛУЛСКЕ спортско-рекреативне АКТИВНОСТИ на „БУБЊУ“ у организацији КК „Нониус“ и Савеза извиђача-одреда извиђача „Краљ Петар-Први“; и Шаховски турнир младих,

Нишка Палилула је препознатљива као део града, где се негује дух старе чаршије, господског али и боемског Ниша. Манифестација „ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ“ традиционално се већ више од две деценије организује почетком јуна месеца, у оквиру обележавање Градске славе Ниша „Св Цар Константин и Царица Јелена“ али је ове године њено одржавање померено за 3.септембар, због великих поплава које су задесиле нашу земљу током маја и јуна месеца. (Д.В)